fbpx

BINGO CU DUMNEZEU

Bingo cu Dumnezeu

Deschid ușa. Pășesc cu pași mărunți și apăsați într-o lume a numerelor, a hazardului sau poate chiar a destinului. Cu fiecare pas inima mea ticăie din ce în ce mai alert ca un orologiu dintr-un alt timp. Gânduri diverse mă copleșesc. Oameni și locuri rulează pe ecranul minții mele. Este filmul vieții mele derulat pe repede înapoi.

Mă îndrept spre centrul sălii. La o masă rotundă unde stă tangent un bătrânel misterios. Îmi intersectează privirea, îmi zâmbește cu niște ochi mari albaștri și mă invită să iau loc. Mă așteaptă!

– De ce ești aici? mă întreabă. (m-a luat prin surprindere)

– Să câștig! răspund eu aproape mecanic. Dar tu?

– Să îi ajut pe alții să câștige! îmi răspunde pe un ton serios și totuși cu bunătatea în glas a unui bunic. Sunt un mesager al schimbării. Pentru că schimbarea aduce schimbare.

– Hmm, nu înțeleg ce vrei să spui și…

Explicația mea este oprită brusc de o voce feminină care anunță începutul jocului. Am primit un cartonaș cu 5 numere. Ciudate numere, chiar speciale, magice. Unele formate din cifre, altele din litere. Numere din litere? Cum vine asta? Mă uit la tichet, citesc numerele mele și mă minunez. Sunt șocat! Toate numerele sunt despre mine. Realizez că joc biletul Bingo al vieții mele.

31

Mă uit în jurul meu, oamenii bifează numerele pe cartonașele lor de joc. Eu încă nu am nimic de bifat. Încep să îmi pierd speranța că voi câștiga. Deodată aud clar “31” și, în timp ce îl bifez pe cartonașul meu de joc, rememorez însemnătatea acestui număr: ziua mea de naștere, Scorpion, urările de “la mulți ani” ale familiei, prietenilor și colegilor de muncă, data în care am cumpărat o garsonieră, aniversări în Portugalia și Franța. Câtă emoție îmi poate stârni un număr! Ce schimbare de stare! Îmi revin în urechi cuvintele domnului de lângă mine: schimbarea aduce schimbare! Trag cu coada ochiului la cartonașul lui. Nu s-a strigat încă niciun număr pentru el.

Numere aleatorii sunt asimilate de microfonul din fața doamnei care le rostește cu o viteză amețitoare și umplu întreaga sală lovindu-se de pereții verde crud ai acesteia. Multe dintre numerele rostite sunt amintiri prăfuite, prizoniere într-o celulă obscură a minții mele: “11 noiembrie”, “imobiliare”, “2009”, “Erasmus+”, “5 aprilie”, “Academica”, “divorț”, “58.000”, “dezamăgire”, “018”, “Toastmasters”, “201”, “Suceava”, “7:30”, “Folk You”, “5-6 ianuarie 2019”, “27 mai 2019”, “workshopuri copii”, “abuz de putere”, “Marele Alb”, “Măcelarul”, “10 ani”, “prefăcătorie”, “licitații”, “Universitur”, “marți ora 10:00”, “Constanța”.

Lecții de viață

Evenimentele dureroase, nedrepte din trecut sunt acum adevărate. Lecții de viață pentru mine. Simt un roi de albine în stomac, un amestec de înțepături de furie, dezgust și acceptare. Vocea feminină îmi alină oarecum durerea când anunță un nou număr de pe cartonașul meu de joc: “Lecții de viață”. Să fie oare o coincidență? Ceva pare să nu fie în ordine. O avalanșă de numere se revarsă peste jucătorii aflați la mese.

Mă întorc spre vecinul meu. Tocmai bifează un număr și zâmbește cu dinții lui perfecți, albi ca fildeșul unui elefant african. În timp ce își ridică privirea din cartonașul lui, îmi spune:

– Acum ești pregătit pentru schimbare! Vei câștiga!

– De unde știi? îl întreb uimit.

– Eu știu totul despre trecutul, prezentul și viitorul tău. Am fost alături de tine 39 de ani și voi fi în continuare mulți ani.

Vorbele bătrânului mă sperie și totodată mă intrigă. Cine este acesta? De unde vine? Și de unde știe atâtea lucruri despre mine? Curiozitatea mea se pierde sub asediul de numere strigate robotic de doamna din spatele microfonului.

39

“39” este următorul număr extras.

Îl am pe cartonașul meu de joc.

Încă două numere și câștig Bingo vieții mele.

39 este vârsta mea.

Îmi fuge mintea la copilăria mea. Este una anormală pentru zilele acestea: fără coca-cola, ouă kinder sau jucării de la Noriel, fără Iphone, jocuri pe tabletă sau internet! Și totuși foarte animată. Suntem zeci de copii în fața blocului la joacă. Sunt parte din generația copiilor cu cheia la gât care joacă „frunza”, „șotron”, „rațele și vânătorii”, „țară, țară, vrem ostași”, „flori, fete sau băieți”, „v-ați ascunselea”, „gropița” sau „liniuța”. Adevărate jocuri de socializare pentru vremea respectivă. O melancolie melodioasă mă poartă în pași de vals spre visare. Imagini, sunete, emoții alcătuiesc cântecul meu. Cât de mult m-am schimbat în 39 de ani!

Florin

Este despre mine, despre schimbarea mea. Despre Florin cel de acum și aici! Exact despre acest număr este vorba și în cartonașul meu de joc, „Florin”. Tonalitatea acestui nume mă reprezintă. Oamenii se uită la mine și îmi fac semn să îl bifez. Parcă toți vor ca eu să câștig. Un complot general neînțeles încă de mine. Tensiunea din sală crește, la fel și cea din corpul meu.

2020 și viitor

Aștept cu nerăbdare ultimul număr câștigător. Mă uit pe cartonașul meu de joc. Este un număr despre prezent și viitor, „2020 și viitor”. Brusc îmi vine în minte cine sunt eu acum în 2020 și cine voi fi în viitor. Ce înseamnă acest parcurs? Cum mă văd peste ani? Ce voi vedea, ce voi auzi și ce voi simți în viitor? Pe cine voi avea în jurul meu? Visez cu ochii deschiși și nici nu aud când se strigă numărul meu câștigător.

Bătrânul de lângă mine mă atinge ușor pe umăr:

– Ai câștigat! Ți-am spus că ești pregătit pentru schimbare!

Emoțiile mă copleșesc și abia rostesc cu o voce ca de rumeguș: BINGO!

Jocul se încheie.

Mă uit la cartonașul de joc al bătrânului.

Citesc numerele de pe el: „schimbarea”, „aduce”, „schimbare”. Toate erau bifate.

Dintr-o dată întrebările mele legate de bătrân aveau un singur răspuns.

Ies din sala de bingo și iau cuvintele lui Dumnezeu cu mine: “Schimbarea aduce schimbare.” Dumnezeu a jucat bingo cu mine.

M-a învățat o nouă lecție de viață: “Schimbarea aduce schimbare.

Cu prietenie,
Florin-Marius (care învață mereu din lecțiile lui de viață) UNGHEANU

PS: Lasă-mi, te rog, un comentariu mai jos și spune-mi:
1. Care este lecția pe care ai învățat-o în 2019?
2. Ce vei face diferit și cum vei acționa în 2020?

Când răspunzi la aceste întrebări îți clarifici gândurile și îi inspiri și pe alți cititori.
Pentru că învățăm mereu unii de la alții, nu-i așa?

Îți mulțumesc! Te iubesc!

Dacă îți place acest articol, probabil le place și prietenilor tăi. Nu avem de unde să știm dacă nu-l distribui, nu-i așa? :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *