fbpx

ARTA ECONOMISIRII

economisire pusculite financiare

Cui i s-a întâmplat să rămână cu lună la sfârșitul banilor? Știu că nu vouă, dar probabil prietenilor sau rudelor voastre. Și mie mi se întâmpla acest lucru. Mă împrumutam de la o lună la alta și intrasem într-un cerc vicios. S-a repetat acest proces până am citit cartea lui Harv T. Eker – “Secretele minții de milionar” și am ascultat un material audio al lui Lorand Soares Szasz.

Domnule amfitrion, stimați membri, dragi invitați,

atunci am înțeles că secretul independenței financiare nu este cât cîștigi, ci ce faci cu banii pe care îi câștigi. Jim Rohn spunea în cartea lui “7 strategii pentru obținerea bogației și fericirii” următoarele: “Oamenii săraci își cheltuie banii și economisesc ceea ce rămâne. Oamenii bogați își economisesc banii și cheltuie ceea ce rămâne.”

Dacă ar fi să le pun sub forma unor formule ele ar fi așa:

formula oamenilor săraci: V-C=E

formula oamenilor bogați: V-E=C

unde V=venituri, C=cheltuieli și E=economii

După cum se observă este vorba de aceeași sumă de bani, dar de o filosofie diferită.

Principiul universal valabil, pe care l-am întâlnit în toate cărțile de educație financiară citite, este economisirea. Aceasta stă la baza atingerii oricărui obiectiv financiar, fie că este vorba de cumpărarea unei locuințe, a unui autoturism sau asigurarea pensiei.

Cum economisim vă întrebați? Sunteți curioși să aflați?

Împărțind veniturile în 6 pușculițe financiare. Hai să vedem împreună care sunt acestea!

independenta financiaraPrima pușculiță este cea a libertății financiare sau a independenței financiare. Un procent de 10% din veniturile tale se va duce direct în această pușculiță. Banii din această pușculiță vor genera venituri pasive. Acești bani sunt investiți în active sau activități care generează alți bani, iar banii rezultați se duc direct în această pușculiță și se reinvestesc. Ei nu se cheltuie niciodată, decât dacă cumpărăm, spre exemplu, un apartament pentru a-l închiria, iar veniturile obținute din închirierea lui se întorc iar în această pușculiță.

economii pe termen lungA doua pușculiță financiară este dedicată economiilor pe termen lung. 10% din veniturile tale se duce în această pușculiță. Cu acești bani se pot plăti datoriile (dacă ai), educația copiilor, cumpărarea unei mașini, achiziționarea unei locuințe sau orice alt lucru sau serviciu de o valoare mai mare pe care vrei să îl obții în viitor. Din această pușculiță se achită și cheltuielile neprevăzute.

educatieA treia pușculiță financiară este cea a educației. 10% din veniturile tale este rezervat educației tale: traininguri, seminare, DVDs, Cds, cărți. Banii din această pușculiță nu trebuie să îi cheltui lunar, poți strânge o perioadă mai lungă pentru a putea plăti un curs mai scump, de exemplu. John Maxwell spunea: „O persoană ori crește ori moare”. Așadar, dacă tu îți crești IQ-ul financiar, atunci vor crește și veniturile tale.

distractieA patra pușculiță financiară o vom aloca distracției. 10% din veniturile tale se vor duce în această direcție. Există două reguli foarte importante legate de această pușculiță: banii din această pușculiță trebuie să îi cheltui în fiecare lună și să nu ai milă când faci asta. Cu acești bani plătești ieșirile în oraș, filmul, piscina, partida de golf sau orice activitate care îți place și îți aduce bucurie. Dacă dorești o distracție mai costisitoare poți strânge mai multe luni (de exemplu să sari cu parașuta sau să faci o plimbare cu elicopterul deasupra unui oraș).

donatieA cincea pușculiță financiară este cea a donațiilor.  10% din veniturile tale vor fi destinați diferitelor cauze caritabile. William Colgate, cel care a descoperit pasta de dinți care îi poartă numele, la început dona 10% din câștigurile sale. Apoi văzând că Universul îl binecuvântează cu vânzări și mai mari a donat 20%, 30%, 40%, până la 50% din câștigurile sale. Iată cum funcționează o lege fundamentală a Universului: „dacă nu știi să dai, nu vei ști să primești”. Și e valabilă și viceversa: „dacă nu știi să primești, nu vei ști să dai”.

necesitatiCea de-a șasea pușculiță și ultima este dedicată necesităților. 50% din veniturile tale se duc direct în această pușculiță. De aici plătești mâncarea, utilitățile, chiria, îmbrăcămintea, frizerul, abonamentul de telefon, internetul, combustibilul pentru autoturism. Dacă nu îți ajung 50% din veniturile tale pentru a acoperi nevoile tale lunare atunci înseamnă că trăiești pe picior mare și ar trebui să îți revizuiești cheltuielile. Majoritatea oamenilor cheltuie aproape toți banii câștigați și din ce rămâne își plătesc mofturile. Altfel spus, cu banii pe care nu-i au, oamenii cumpără lucruri care nu le trebuie, pentru a impresiona persoane care nu contează.

Stimați membri, stimați invitați, în perioada în care am fost angajat am avut popriri pe salariu de 50%. Dacă eu, în situația mea, am putut economisi în fiecare pușculiță, voi cu siguranță nu aveți nicio scuză să nu o faceți.

Și țineți minte: „Cine nu știe să gestioneze sume mici, nu va ști să gestioneze nici sume mari.”

Te rog să îmi lași într-un comentariu provocările cu care te-ai confruntat în procesul propriu de economisire! Cu siguranță vei inspira și alți cititori!

Îți mulțumesc! Te iubesc!

Cu prietenie,
Florin-Marius (care învață să economisească în fiecare zi) UNGHEANU

surse:
Secretele minții de milionar – Harv T. Eker
Fabrica de bani – Lorand Soares Szasz

 

Dacă îți place acest articol, probabil le place și prietenilor tăi. Nu avem de unde să știm dacă nu-l distribui, nu-i așa? :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *